ЗАЩО ДИМИТЪР БЕРБАТОВ

dimitar-berbatov-po-moya-nachin-meki-koritsi-30

Здравейте, казвам се Димитър Бербатов. Кандидатирах се за президент на БФС и се нуждая от Вашата подкрепа, защото:


– българският футбол има спешна нужда от промяна.
– зад мен стои екип от доказани професионалисти.
– моралът и прозрачността за мен са на първо място.

Накрая изборът ще е ваш, на отборите: дали искате промяна и дали ще гласувате за нея, или сте доволни от статуквото и предпочитате всичко да продължи по стария начин.

„Футболът е в кръвта ми още от ранна детска възраст. Баща ми беше професионален футболист, а дядо ми също се беше заминавал с футбол като млад. Може би най-хубавият ми детски спомен са летата, които прекарвах с топка в крака в родното ми село – Марикостиново. На 10-годишна възраст се записах да тренирам футбол в школата на Пирин (Благоевград). Мечтата ми беше някой ден да се състезавам с най-добрите.

Положих много усилия, винаги вярвах в себе си и успях да сбъдна своята мечта. Професионалната ми кариера като футболист започна в ЦСКА (София), а след това имах честта да играя в Байер (Леверкузен), Тотнъм, Манчестър Юнайтед, Фулъм, Монако, ПАОК и Керала Бластърс. След края на кариерата ми се завърнах там, където аз и семейството ми се чувстваме най-щастливи, а именно – в България.

бербатов-стилян-мартин
бербатов-нса

Престоят ми в чужбина ме научи на много неща. Получих възможността да видя от първо лице как функционират клубовете и футболните федерации на най-развитите държави в Европа. Осъзнах, че две неща са ключови за успеха на една организация – постоянното трупане на знания и безупречната работа в екип. Вярвам, че, когато говорим за знания, теорията е също толкова важна колкото и практиката. Поради тази причина още като активен футболист започнах да обръщам внимание на образованието си.

През 2019 г. завърших магистър по спортен мениджмънт в Националната спортна академия (НСА) в София, а година по-късно придобих треньорски лиценз UEFA A. Бившите ми съотборници в националния отбор Стилиян Петров и Мартин Петров споделят вижданията ми и също са имали възможността да работят с едни от най-големите професионалисти в европейския футбол. Затова се обърнах именно към тях с намерението да сформираме екип от компетентни и честни хора, който да даде начало на промяната в българския футбол. Всеки член на нашия екип е доказан експерт в областта си и още по-важно – отборен играч.

Удоволствието, което изпитвах и все още изпитвам към играта, беше във всеки един момент водещата мотивация да продължавам да играя футбол и да се развивам. Независимо на какво ниво съм играл и с какви предизвикателства е трябвало да се преборя. Житейският ми опит ми даде да разбера, че в България има много млади хора с потенциал да бъдат сред най-добрите и да изпитват удоволствие от това, което правят. За съжаление, тук условията за развитие често са крайно недостатъчни и тези млади хора се сблъскват с непреодолими трудности. Този тъжен факт ме накара през 2008 г. да създам фондация, която да подкрепя българските таланти.

Дейността на фондацията не се ограничава до футбола. Тя е съсредоточена в областта на науката, изкуството и спорта. Смятам, че децата и младежите могат да бъдат добри в това, което правят, само ако го правят с усмивка. Те трябва сами да решават кое е най-доброто за тях, а задачата на нас – по-възрастните и по-опитните – е да им осигурим подходяща среда за развитие.

uspelite-detsa-na-bulgaria-vyara-pencheva
бербатов-нса-лекция

През 2010 г. обявих оттеглянето си от националния отбор на България. Други успешни български спортисти бяха направили същото преди мен. Имаше и такива, които го направиха след това. Тогава бях разкритикуван от част от футболната общественост. Истината е, че оттеглянето ми е едно от най-трудните решения, които някога съм взимал. Причините за него бяха както лични, така и свързани с управлението на националния отбор и на българския футбол като цяло. Когато се оттеглих, обещах, че някой ден ще се завърна в България, защото футболът ни има спешна нужда от промяна. Този ден дойде. Ако оттеглянето ми е разочаровало някои хора, кандидатурата ми за президент на БФС е повод да им се реванширам и с помощта на моя екип да донеса по-добро бъдеще за българския футбол.

Искам националният ни отбор отново да играе на големи форуми и да кара феновете да се гордеят. Това е възможно само ако се обърне внимание на нуждите на всеки, който допринася за развитието на футбола ни – от юношата, пътуващ по няколко километра за тренировка всеки ден, до президента на клуб от голям областен град. Не съм фен на едноличното и задкулисно вземане на решения и спускането им за изпълнение надолу по веригата. Искам управлението на БФС да бъде максимално прозрачно и в него да участват както големите, така и малките клубове, включително и женските.

Само тогава можем да направим революция и да променим българския футбол към по-добро. Заедно.

Искрено ваш,
Димитър