You are currently viewing Димитър Бербатов: Нов честен обединителен конгрес е решение за изход от кризата в българския футбол

Димитър Бербатов: Нов честен обединителен конгрес е решение за изход от кризата в българския футбол

Тук сме! Няма да се откажем! Борбата за справедливост продължава с пълна сила!

„Честен обединителен конгрес е решението за изход от кризата, в която умишлено е вкаран българският футбол. Като наблягам на думата „честен“. Когато този конгрес се случи, решенията, взети на него, обезсилват решенията от всички предходни конгреси. Така делата, заведени по тях, стават безпредметни и ще бъдат прекратени. А избраното ръководство влиза и започва да управлява. Защо не се свиква такъв конгрес? Всички знаят, но ще го кажа и аз – защото управляващите в момента знаят, че няма как да спечелят. Затова бягат. И се слушат само ехидни коментари: „Ще се съдим и ние ще си стоим на власт още много време.“ Това показва как тези хора злорадстват от моментната ситуация.“

Това каза кандидатът за президент на Българския футболен съюз Димитър Бербатов в предаването „120 минути“ по bTV.

Димитър Бербатов коментира решението на Апелативния съд, който според него не е гледал делото по същество. Съдът не се е произнесъл дали решенията, взети на конгреса през октомври 2021 г. са били законни, каквото е становището на първа инстанция. „В своето определение Апелативният съд пише, че Футболен клуб „Варвара“ няма правен интерес да обжалва конгреса. Клубът има пълно право да обжалва, защото в момента на обжалването той е член на БФС. Отборът е изключен 6 месеца след конгреса, като наказание“, каза още Бербатов.

Той обяви, че решението ще се обжалва пред Върховния касационен съд. Не се и съмнява, че правдата ще възтържествува и на финала ще бъде постановено, че конгресът от октомври 2021 г. е бил опорочен. Бербатов каза още, че ако се допусне оставане на решението на Апелативния съд, ще има сериозен правен казус и ще се създаде недопустим прецедент.

Това ще доведе до абсурдна ситуация. В една спортна федерация, примерно, ако някой член реши да обжалва решения на общо събрание заради нарушения на закона и устава, той просто може да бъде изключван от сдружението и да се оказва, че вече няма правен интерес. Това ли е правораздаване, това ли е закон, така ли трябва да се работи?“, допълни Димитър Бербатов.

По думите му той и екипът му няма да се откажат от борбата и продължават напред в битката, защото вярват, че правдата е на тяхна страна. „Няма как да не съм оптимист в битката за БФС. Това, което правя и което виждам, ме кара да бъда оптимист, имайки предвид, че цялата футболна общественост чака тази промяна вече толкова много години. Затова ние сме тук, аз съм тук, и борбата продължава с пълна сила“, заяви кандидатът за президент на БФС.

„Избрал съм да живея тук, в България, защото вярвам в по-доброто развитие на страната. Трябва ни просто малко повече оптимизъм и работа“, отговори Бербатов на въпрос не му ли е минало през ума да остане да живее със семейството си в чужбина.

Той коментира и възможността да се изправи срещу други кандидати за президент на БФС с думите, че никога през живота си не е бягал от конкуренцията, защото точно тя го мотивира да дава най-доброто от себе си.

„Държавата трябва със сигурност да бъде партньор на БФС и да подкрепя футбола. Това в момента няма как да се случи, но ще стане факт когато ние влезем в управлението на българския футбол. Само така ще можем да строим не просто спортната инфраструктура, но и морални ценности. Вярвам, че трябва да привлечем и Министерството на образованието като партньор, защото футболът започва от децата. Когато изграждаме добри футболисти, трябва да градим и добри хора. Аз ще съм първият, който, ако не всеки ден, то през ден, ще съм при държавата, за да й казвам, че трябва да работим заедно. И ще работим заедно“, завърши рекордьорът по голове за националния отбор на България, шампион и голмайстор на Англия с Манчестър Юнайтед.